Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Cerje

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Izlet na Cerje začnete na velikem parkirišču ob cesti, ki povezuje Miren s Kostanjevico. Avtocesto po Vipavski dolini zapustite tik pred mejo z Italijo, se mimo bencinske črpalke zmuznete do križišča, od tam pa sledite kažipotom proti Mirnu. Skozenj se odpeljete po glavni cesti (mimogrede si privoščite še obisk Mirenskega gradu). Za zadnjimi hišami se začne cesta vzpenjati in po nekaj serpentinah dosežete kraško planoto. Ko se cesta malce zravna, vas dobro viden kažipot usmeri levo na Pot miru po Krasu. Avto pustite na parkirišču nedaleč od ceste.

Proti Cerju se odpravite po makadamski cesti skozi redek gozd, ki ga občasno prekinejo kraški travniki. Po kilometru hoje boste morda na levi na borovcu opazili napis »steza«; prihranite si ta posladek za vrnitev in raje počakajte do prvega kažipota, ki vas usmeri levo navzdol na kolovoz. Ta vas zlagoma pripelje v vrtačo, kjer izgine. Ne obupajte prehitro – sledite kažipotu proti spomeniku, nato pa nad njim poiščite stezico, ki se v desno dviguje mimo ostankov topniških položajev na rob kraškega travnika. Od tam orientacijskih ugank ni več; dobro vidna stezica vas vodi ob obrambnih jarkih, ki jih preraščajo grmički ruja, do makadamske ceste. Tam zavijete levo, na naslednjem razcepu ob kažipotu spet levo in v nekaj minutah boste prišli do Cerja.

Tisti brez občutka za orientacijo lahko uberete tudi lažjo pot – nadaljujete vzpon po makadamski cesti, na prvem križišču zavijete levo, nato pa vas kažipoti vodijo do cilja.

Po krajšem počitku in občudovanju razgleda proti severu (zagotovo boste prepoznali Gorico globoko spodaj, čez dolino pa Čaven in Sveto goro), ki ga lahko v lepem vremenu popestrijo tudi vrhovi Julijskih Alp v ozadju, se lahko vrnete do parkirišča po poti, po kateri ste se povzpeli, lahko pa si privoščite posladek – spust po ozki stezici čez razgledne travnike.


Pogled na Gorico in Vipavsko dolino, desno v ozadju Čaven

Steza se začne nekaj metrov pod spomenikom; nanjo vas opozori grdo nakracan napis »steza«. Tudi oznake so podobno kakovostne; srečali boste množico neokusno velikih puščic, ki pa vas zanesljivo vodijo po sicer dobro vidni stezici nazaj proti izhodišču. Ko se steza izteče na zapuščen kolovoz, zavijete levo in se v nekaj minutah znajdete na makadamski cesti, po kateri ste se vzpenjali. Od tod je do avtomobila še dobrih deset minut prijetnega spusta.

Komentarji

Komentar (Slavko Štefančič, 14. 3. 2007)

Še predno se odpravite na ta izlet, priporočam ogled zelo dobre spletne strani:
www.potimirunakrasu.org :idea:


Ocena izleta: (Vinko Cedilnik, 13. 2. 2006)

Prijeten sprehod tako za starejše kot najmlajše.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.