Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Čaven iz Lokavca

Mimo Male Gore do Čavna

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pogled na Goro

Ozka stezica, ki nas vodi strmo navzgor po pobočju Male gore, je ves čas speljana po redkem gozdu, ki nam uspešno zakriva razgled, le levo od sebe bolj čutimo kot vidimo skalovje, ki smo ga občudovali iz doline. Ko se končno izvijemo iz gozda in se znajdemo na strmih kraških travnikih, z začudenjem ugotovimo, da smo prišli že tik pod skalni rob Čavna. S travnikov se najprej odpre pogled na skalovje Male gore, nato pa še na Vipavsko dolino, ki leži sedaj že skoraj devetsto metrov pod nami.


Skalovje Male Gore

Pot nas vodi nad gozdom čez travnike, nato pa zavije levo na greben (tu nas spet pričaka burja) in se razcepi. Oba kraka sta markirana, kažipota, ki bi nam olajšal odločitev, pa ni nikjer. A nič hudega; če se boste odpravili desno, vas čaka nekoliko bolj strma in prepišna pot po grebenu, če zavijete levo, boste hodili po malce bolj položni in daljši zavetrni stezi. Tik pod grebenom se stezi spet združita in nas med skalami pripeljeta do grebena, kjer si lahko končno ogledamo skoraj celotno Vipavsko dolino, Vipavska Brda v ozadju, pa tudi Nanos in Hrušico na vzhodu.


Travniki na Mali Gori, v ozadju Vipavska dolina in Vipavska Brda

Čez travnike do cilja

Preden čez razgledne travnike pohitimo do Doma na Čavnu (od njega nas loči le še borih 170 metrov višinske razlike), se splača nameniti nekaj minut pohajkovanju ob grebenu. Med skalami je speljanih precej drobnih stezic, po katerih se lahko smukamo tik nad robom in uživamo v razgledih na Vipavsko dolino. V nadaljevanju poti postajajo z vzponom po travnikih razgledi vse bolj obširni in dobrih sto metrov nad Malo goro se v daljavi zasveti Jadransko morje ... seveda le ob odlični vidljivosti.


Dom na Čavnu

Tik pred ciljem našega izleta se z desne priključi pot iz Stomaža, nato pa skozi manjšo zatišno dolinico v nekaj minutah dosežemo Dom na Čavnu. Po krajšem počitku se lahko odločite za vrnitev v dolino (najbolje po poti, po kateri smo se povzpeli), najbolj zagrizeni pa se lahko povzpnete še na Veliki Modrasovec (sledite kažipotom proti Golakom, ki vas usmerijo na stezico na pobočju nad domom).

Komentarji

Komentar (IP, 7. 6. 2015)

Odkar sem se začel sprehajati pod Čavnom, se je označenost poti res drastično izboljšala, pojavila se je tudi obilica kažipotov (včasih tudi kakšen preveč ki te pošlje v labirint slepih stezic).

Mislim da prečka (Srednječavenska ali Bošnarska pot) še vedno ni markirana, pa tudi ni nobene potrebe za to, saj je več kot dovolj očitno kje gre.


Komentar (Mirko Soban, 5. 6. 2015)

pot je označena in na vseh križpotjih postavljene smerne table vsaj do odcepa za Kucelj.
Srednječavenska pot je vrisana tudi v zemljevidu Nanos 1:50000.Tu poteka tudi Krkina
pot,ki je financirala označitev poti.Vse planinske poti v okolici Čavna so lepo prikazana
na informativni tabli pred kočo Antona Bavčerja na Čavnu. :!:


Komentar (andrej benko, 30. 11. 2006)

fuuuuul dobra pot res!!! number one

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.