Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Čaven iz Stomaža

Z Male gore proti Čavnu

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Čez travnike Male
gore proti Čavnu

Steza, po kateri ste se povzpeli iz Stomaža, vas kmalu pripelje do prvega razcepa: v levo se lahko odpravite naravnost proti Kuclju (1 ura), desno pa proti Čavnu, od katerega vas loči le še 30 minut prijetne hoje. Pot začne že hitro zavijati precej v desno in vas vodi po sončnih travnikih Male gore, kjer bodo botaniki nedvomno uživali v rastlinskem bogastvu, ki se na Mali gori očitno odlično počuti (pestrost še povečajo skorajda močvirnata tla v nekaterih vrtačah).


Pogled na Kucelj

Tu in tam pot zavije v manjši gozdiček pa spet nazaj na travnike, na katerih se lahko sredi poletja do sitega najeste slastnih malin; njihovo obilje dokazuje, kako redko obiskana je ta pot. Po sprehodu čez travnike se spet znajdete v bukovem gozdu, kjer vas pričaka še zadnji strm vzpon, ki vas pripelje na suhe travnike tik pod Čavnom, kjer se priključite poti na Čaven iz Lokavca. Takoj boste opazili, da je ta pot dosti bolj obiskana kot tista, po kateri ste se vzpenjali – ni tako zaraščena z malinovjem, pa tudi slastnih sadežev na grmih skorajda ne boste našli.


Dom na Čavnu

Po nekaj minutah vzpona vas pot pripelje do Doma na Čavnu, od koder se lahko po krajšem počitku odpravite še do Kuclja (če niste preutrujeni, vam ta ovinek toplo priporočam), nato pa se vrnete v dolino po poti, po kateri ste se povzpeli. Tisti, ki se ne bojite orientacijskih zank, pa lahko poskusite poiskati pot mimo Gole gorice in Bratinov.

Komentarji

Komentar (IP, 7. 6. 2015)

Odkar sem se začel sprehajati pod Čavnom, se je označenost poti res drastično izboljšala, pojavila se je tudi obilica kažipotov (včasih tudi kakšen preveč ki te pošlje v labirint slepih stezic).

Mislim da prečka (Srednječavenska ali Bošnarska pot) še vedno ni markirana, pa tudi ni nobene potrebe za to, saj je več kot dovolj očitno kje gre.


Komentar (Mirko Soban, 5. 6. 2015)

pot je označena in na vseh križpotjih postavljene smerne table vsaj do odcepa za Kucelj.
Srednječavenska pot je vrisana tudi v zemljevidu Nanos 1:50000.Tu poteka tudi Krkina
pot,ki je financirala označitev poti.Vse planinske poti v okolici Čavna so lepo prikazana
na informativni tabli pred kočo Antona Bavčerja na Čavnu. :!:


Komentar (andrej benko, 30. 11. 2006)

fuuuuul dobra pot res!!! number one

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.