Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Čaven iz Stomaža

Iz Stomaža proti Mali gori

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pot nad Grižami

V Stomaž pelje asfaltirana cesta, ki se nekaj kilometrov iz Ajdovščine odcepi od stare magistralne ceste proti Novi Gorici. Avtocesto po Vipavski dolini zapustite na izvozu Ajdovščina, nato pa zavijete levo po obvoznici okoli mesta do priključka na cesto proti Novi Gorici. Po tej se peljete nekaj kilometrov skozi zaselek Cesta; za njim se v desno odcepi ozka cesta proti Stomažu.

Do Ajdovščine se lahko pripeljete tudi po slikoviti cesti iz Logatca čez Hrušico in Podkraj.

Ozka asfaltna cesta se hitro vzpenja med travniki nad Vipavsko dolino do stisnjene vasice, vijuga med hišami in vas pripelje do lepo urejenega parkirišča blizu cerkve. Tam parkirate in se odpravite levo po zgornji cesti proti cerkvi. Za prvo hišo vas obledela puščica pošlje naravnost navzgor po pobočju na asfaltno cesto, ki se med hišami dviguje proti Grižam. Krajši vzpon vas pripelje v ta zaselek, kjer boste že opazili prve obledele markacije. Te vas popeljejo skozi Griže do zadnje hiše, kjer se asfalt spremeni v kolovoz, ki vas zapelje desno navzgor. Na prvem razcepu (oznak ni) izberete desni kolovoz, ki se vzpenja (levi, nekoliko širši, vas pripelje v Bratine), nato pa vedno sledite širšemu zelo kamnitemu kolovozu.


Pogled na Malo goro

Po začetnem strmem vzponu se pobočje precej položi, kolovoz pa postaja zlagoma ožji, dokler vas končno markacija ne pošlje z njega na prijetno mehko potko, speljano po redkem senčnem listnatem gozdu. Med vzponom boste zagotovo opazili, kako terasast je svet pod Čavnom, saj lagoden sprehod občasno prekinjajo kratki precej strmi vzponi, ki vas najprej popeljejo na kraške travnike pod Visokim (516 m), nato pa na Platno (650 m). Tam se nazadnje zaletite v zelo strmo pobočje Male gore, pot pa se začne v ključih zvijati po njem, kar naredi vzpenjanje nekoliko bolj znosno.

Približno na polovici vzpona vas čaka presenečenje – Pihalo, izhod podzemne jame, iz katerega piha tudi sredi poletja nepričakovano mrzel zrak. Nekateri ga boste morda izkoristili za osvežitev, nekoliko bolj občutljivi pa se boste tej »radosti« verjetno raje odpovedali in nadaljevali pot po gozdu proti vrhu. Nekaj metrov pod robom Male gore je gozda konec; znajdete se na precej zaraščenih kraških travnikih. Nad seboj boste hitro opazili Čaven, če se boste odpravili do roba (le nekaj metrov v levo), pa vam bo oko zaplavalo od Nanosa na levi čez vso Vipavsko dolino do Kuclja na desni.

Komentarji

Komentar (IP, 7. 6. 2015)

Odkar sem se začel sprehajati pod Čavnom, se je označenost poti res drastično izboljšala, pojavila se je tudi obilica kažipotov (včasih tudi kakšen preveč ki te pošlje v labirint slepih stezic).

Mislim da prečka (Srednječavenska ali Bošnarska pot) še vedno ni markirana, pa tudi ni nobene potrebe za to, saj je več kot dovolj očitno kje gre.


Komentar (Mirko Soban, 5. 6. 2015)

pot je označena in na vseh križpotjih postavljene smerne table vsaj do odcepa za Kucelj.
Srednječavenska pot je vrisana tudi v zemljevidu Nanos 1:50000.Tu poteka tudi Krkina
pot,ki je financirala označitev poti.Vse planinske poti v okolici Čavna so lepo prikazana
na informativni tabli pred kočo Antona Bavčerja na Čavnu. :!:


Komentar (andrej benko, 30. 11. 2006)

fuuuuul dobra pot res!!! number one

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.