Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Na Čaven po Srednječavenski poti

Kratek opis poti

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Pot se začne ob cesti Ajdovščina–Predmeja. Na začetku boste opazili lesene klopi in lesen kažipot proti Čavnu, na nasprotni strani ceste pa je manjše parkirišče. Če se boste proti Predmeji odpravili iz Ajdovščine, se boste ustavili dobrih 200 metrov za kamnolomom, če se boste spuščali s Predmeje, pa slabih 400 metrov za tretjim predorom.

Dobro uhojena široka pot, speljana po prijetno senčnem borovem gozdu, se začne hitro vzpenjati, nato pa se kmalu položi in vas popelje čez dve ali tri hudourniške grape (oglejte si, kako so včasih znali zlagati kamenje, da so zgradili pot) in pod previsnimi skalami. Tu in tam se že odpirajo prvi pogledi na vzhodni del Vipavske doline in Goro. Že kmalu boste naleteli na prvo (nemarkirano) pot, ki se v desno odcepi proti domu na Čavnu, nekaj minut za tem pa prečkali pot, ki je do tja speljana iz Lokavca. Lahko se odpravite po njej, vendar boste tako zamudili najlepše razglede.

Ko boste med drevesi pred seboj opazili prve znake melišč, se boste bližali najlepšemu delu poti. Gozd se konča, pot pa prečka melišče in vas popelje okoli prepadnih skal, s katerih se odpre čudovit razgled po vsej (Vipavski) Dolini in okoliških hribih. Žal vas kmalu spet obda gozd, steza se začne zlagoma spuščati in po približno 500 metrih seka markirano pot iz Stomaža. Odpravite se po njej in po petnajstih minutah sopihanja zaradi nemarno strmega vzpona vas bo pripeljala do travnikov na Mali gori. Tam lahko nadaljujete vzpon naravnost proti domu, dosti lepše pa je, če zavijete desno in poiščete nemarkirano stezico (kažipot Pot po robu), ki vas nad skalami, med katerimi ste hodili pred pol ure, pripelje do markirane poti iz Lokavca. Po tej se nato povzpnete do vrha.

Do izhodišča se vrnite po poti, ki vodi proti Lokavcu (pazite le, da se ne boste spustili predaleč – med vzponom si dobro zapomnite, kakšno je križišče te poti s Srednječavensko), lahko pa se odpravite proti Predmeji (le da vas potem čaka dober kilometer hoje po asfaltu).

Komentarji

Komentar (IP, 7. 6. 2015)

Odkar sem se začel sprehajati pod Čavnom, se je označenost poti res drastično izboljšala, pojavila se je tudi obilica kažipotov (včasih tudi kakšen preveč ki te pošlje v labirint slepih stezic).

Mislim da prečka (Srednječavenska ali Bošnarska pot) še vedno ni markirana, pa tudi ni nobene potrebe za to, saj je več kot dovolj očitno kje gre.


Komentar (Mirko Soban, 5. 6. 2015)

pot je označena in na vseh križpotjih postavljene smerne table vsaj do odcepa za Kucelj.
Srednječavenska pot je vrisana tudi v zemljevidu Nanos 1:50000.Tu poteka tudi Krkina
pot,ki je financirala označitev poti.Vse planinske poti v okolici Čavna so lepo prikazana
na informativni tabli pred kočo Antona Bavčerja na Čavnu. :!:


Komentar (andrej benko, 30. 11. 2006)

fuuuuul dobra pot res!!! number one

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.