Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Bukov vrh in Vinharje nad Poljanami

Vrnitev čez Vinharje

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Pot čez Vinharje v Hotovljo vodi mimo kmetij, ki so razsejane ob pobočju Pasje ravni. Če je bila pot na Bukov vrh slabo markirana, pa je ta pot pravi izziv za ljubitelje lažjih orientacijskih pohodov. Če ste med njimi, takoj prenehajte brati .

Kolovoz vas najprej vodi do kmetije Podskalar (nova hiša) in se spremeni v makadamsko cesto do kmetije Rovtar, kjer se začne asfaltna cesta, po kateri se spustite po pobočju. Na križišču z asfaltno cesto, ki prihaja z leve strani (od kmetije Kosmačar), zavijete desno navzdol. Po tej cesti se spuščate do Marijine kapelice ob križišču s cesto, ki se dviguje iz Hotovlje. Čez travnike ob poti se odpirajo lepi razgledi na Škofjeloško hribovje, pa tudi nazaj na Bukov vrh.


Pogled na Pasjo ravan

Pomanjkanje oznak na poti je na križišču ob kapelici več kot nadomeščeno z obilico kažipotov. Lahko se odločite za hitro vrnitev v Hotovljo (desno navzdol 5,5 km asfaltne ceste) ali za nekoliko daljšo pot čez Vinharje (naravnost 7 km). Pot v Vinharje se kmalu odcepi od asfaltne ceste; kažipot proti turistični kmetiji Brdar vas usmeri levo na makadamsko cesto. Dober kilometer hoje po gozdu vas pripelje do travnikov nad kmetijo Brdar. S teh travnikov se spet odpre razgled na Žirovski vrh tik pred vami.

Sedaj vas čaka naslednja orientacijska naloga – slutite, da bo treba zaviti levo na kolovoz, kažipota pa nobenega. Če boste čakali nanj, se boste v Hotovljo vrnili po asfaltni cesti – čeprav je pot prijetna, vsaj moje noge niso bile preveč hvaležne. Najbolje bo, če po krajšem spustu po asfaltni cesti v dolino zavijete levo v hrib na prvo makadamsko cesto (edini kažipot tukaj kaže nazaj proti kmečkemu turizmu). Če ste zgrešili ta odcep, lahko še vedno zavijete levo na drugem odcepu, ob serpentinah, ki se spuščajo v dolino k potoku. Od kmetije Pešar se potem mimo kmetije Muha po kolovozu sredi travnikov spustite v Hotovljo.

Komentarji

Komentar (Marija Guzelj, 7. 2. 2015)

Mojca, če ob povratku v Vinharje, v križišču zaviješ desno, čez most in od zadnjih hiš po makadamu do Visokega, mimo Tavčarjevega dvorca, imaš asfalta samo nekaj sto metrov do Premetovca.


Ocena izleta: (Mojca Luštrek, 1. 4. 2005)

Lep pohod. Tudi v snegu ni bilo posebnih težav, na vrhu pa še lepše. Priporočam vrnitev čez Pasjo ravan, mimo Črnega Vrha in skozi zanimivi Valterski Vrh do Loga nad Škofjo Loko (do Premetovca). Ni čisto vse tako kot na zemljevidih, a ni prehudo. Seveda pa si je treba priskrbeti prevoz med Hotovljo in Logom, saj je vmes preveč asfalta.


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.