Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Boč

Štajerski Triglav ali Dvoglav?

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Čeprav domačini Boču rečejo Štajerski Triglav, je Boč v resnici Dvoglav, saj ima poleg severnega vrha (977,6 metra), na katerem je postavljen radijski oddajnik, še južni vrh (975 metrov), na katerem stoji razgledni stolp. Oba vrha, med katerima je dobrih 230 metrov, sta le na najbolj natančnih zemljevidih (Geodetska uprava, 1 : 5.000), na katerih pa boste našli tudi staro pot čez oba vrha Boča (pred postavitvijo oddajnika in prihodom vojske), ki seveda zaradi ograj okoli oddajnika ni več prehodna.


Zemljevid Geodetske uprave, 1 : 5.000

Na vseh drugih zemljevidih je vrisan le severni vrh. Zemljevidi Geodetskega zavoda in iz njih izpeljani zemljevidi (Atlas Slovenije, planinske karte) vsebujejo še en »zanimiv podatek« – razgledni stolp so z južnega vrha prestavili na severnega. Tako kot še marsikje bi vam tudi v tem primeru svetoval, da ne zaupate povsem zemljevidu, ki ga imate s seboj, saj boste v nasprotnem primeru verjetno doživeli zanimiv »intervju« z oboroženimi sogovorniki.


Zemljevid Geodetske uprave, 1 : 25.000

 

Komentarji

Komentar (Darko Korošec, 11. 1. 2010)

Če pogledate s Pohorja proti Donački gori, vam bo takoj jasno, da je to Štajerski Triglav, saj se lepo vidijo trije vrhovi. In tudi domačini v Rogatcu povejo, da je Donačka gora Štajerski Triglav.


Komentar (franc bogme, 24. 7. 2009)

Pozdrav vsem! v Halozah sem domačin, takole pa vam povem o tem kaj je štajerski Triglav! Za Donačko goro sem vedno slišal da je Haloški Triglav, za Boč pa nisem slišal nič o tem če je ali ni štajerski Triglav. Ker pa je Donačka gora Haloški Triglav, smatram da je Boč res morda potem Štajerski Triglav. Zadeva o Donački gori je preverjena pri poznavalcih in planinskih društvih! Pa lep pozdrav!


Komentar (janja kodrič, 17. 4. 2008)

TOLE O ŠTAJERSKEM TRIGLAVU je RES. sploh to ni za donačko goro, ker nima vrha, čeprav ima tri glave je možno da bi za njo tudi pripisali kaj podobnega. v bistvu je manjša od Boča.toliko o tem. :D torej ostajam pri tem kakor mi pravimo boču, veličastno ime Štajerski Triglav. :D

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.