Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Boč

Čez vrh Boča

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Pot na vrh Boča se začne pri Domu na Boču (kažipot: Stolp na Boču). V začetku sledite velikonočnicam, s katerimi je označena gozdna učna pot, ki pelje tik nad asfaltno cesto. Čez nekaj sto metrov pri rumeni hiški pot zavije v levo, markacije pa vas začnejo voditi po široki peščeni precej strmi poti proti vrhu. Približno na polovici vzpona, ki v celoti poteka po pretežno bukovem gozdu, se pot razcepi: desno nadaljujete vzpon po položni poti, levo pa vas kažipot usmerja na strmo pot. Svetujem vam, da ne glede na vaše mnenje o svoji kondiciji ostanete na položni poti. Strma pot teče najprej precej položno v levo, nato pa se hitro vzpne po spolzkem pobočju do skalnega roba pod vrhom Boča. Namesto da bi nadaljevali vzpon čez rob (ta vzpon bi bil s pomočjo jeklenice ali dveh prav zanimiv in povsem varen), vas markacije usmerijo nazaj v desno, pod skalami, nato pa vas zlagoma zapustijo in vas prepustijo vašim orientacijskim in stezosledskim sposobnostim, ki vas bodo pripeljale nazaj na položno pot in nato po njej na južni vrh Boča. Vrh je popolnoma zaraščen in zato brez razgleda; reši vas razgledni stolp, od koder se v lepem vremenu odpre res lep razgled na okoliška gričevja.


Špelcina votlina

Po obisku razglednega stolpa se lahko po poti, po kateri ste se vzpeli, spustite do Doma na Boču, lahko pa se po gozdni učni poti spustite naravnost do Zgornjih Poljčan. Če se boste odločili za ta spust, sledite markacijam, ki vodijo mimo stolpa na Boču po grebenu proti severnemu vrhu Boča, ki ga žal ne boste mogli obiskati, saj je na njem radijski oddajnik, ki ga varuje vojska. Pot zato kmalu zavije z grebena levo navzdol po pobočju, se izogne ograji okoli vojaškega objekta in vas skozi luknje v starejši ograji (ki lepo dokumentira, koliko prostora je za »učinkovito obrambo« potrebovala jugoslovanska vojska) popelje do široke makadamske ceste, po kateri se začnete zlagoma spuščati. Na koncu ceste vas markacije usmerijo na precej široko stezo, ki se kmalu razcepi, markacije pa (brez razlage) vodijo v obe smeri. Brez skrbi – obe poti vas bosta pripeljali v dolino, le da je desna nekoliko bolj slikovita, saj vodi ob skalnem robu, kjer vas v bližini kraške jame (Špelcine votline) čaka celo nekaj jeklenic, ki so v blatnem vremenu še kako dobrodošle.

Za skalnim robom se markirani poti spet združita in vas po kratkem spustu pripeljeta na gozdno cesto, po kateri se lahko odpravite proti Domu na Boču ali pa zavijete z nje desno navzdol po markirani poti, ki vas vodi po grebenu proti Finžgarjevemu križu. Med spustom vas čaka precej razcepov; kadar boste v dvomih (markacije ponekod niso dobro vidne), sledite desnemu kraku in tako boste zanesljivo prišli do precej zapuščene makadamske ceste, kjer boste nekaj metrov desno od sebe našli še en pomnik novejše zgodovine – Titov kamen.

Od tod po krajšem spustu okoli struge potoka pod vami pridete do krmilnice ob asfaltni cesti na Boč, pot pa vas vodi naravnost navzdol in vas po slabih petsto metrih pripelje do parkirišča, kjer ste pustili avto.

Komentarji

Komentar (Darko Korošec, 11. 1. 2010)

Če pogledate s Pohorja proti Donački gori, vam bo takoj jasno, da je to Štajerski Triglav, saj se lepo vidijo trije vrhovi. In tudi domačini v Rogatcu povejo, da je Donačka gora Štajerski Triglav.


Komentar (franc bogme, 24. 7. 2009)

Pozdrav vsem! v Halozah sem domačin, takole pa vam povem o tem kaj je štajerski Triglav! Za Donačko goro sem vedno slišal da je Haloški Triglav, za Boč pa nisem slišal nič o tem če je ali ni štajerski Triglav. Ker pa je Donačka gora Haloški Triglav, smatram da je Boč res morda potem Štajerski Triglav. Zadeva o Donački gori je preverjena pri poznavalcih in planinskih društvih! Pa lep pozdrav!


Komentar (janja kodrič, 17. 4. 2008)

TOLE O ŠTAJERSKEM TRIGLAVU je RES. sploh to ni za donačko goro, ker nima vrha, čeprav ima tri glave je možno da bi za njo tudi pripisali kaj podobnega. v bistvu je manjša od Boča.toliko o tem. :D torej ostajam pri tem kakor mi pravimo boču, veličastno ime Štajerski Triglav. :D

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.