Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Bevkov vrh

Po travnikih na Primorsko

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti


Pot po travnikih

Kmetija Lisjak

Za kmetijo Lisjak postane hoja pravi užitek – odlično vzdrževan kolovoz se počasi vzpenja med obširnimi travniki, z vsakim pridobljenim metrom pa postajajo lepši tudi razgledi okoli nas. Najprej se odpre pogled na sosednji greben Ermanovca, kjer pritegne pozornost vasica Nova Oselica, zbrana okoli cerkve sv. Janeza, za katero boste že opazili značilno golo »kapo« Blegoša. Po vzponu do kmetije Mrzlikar, kjer prečkamo greben in se »prevalimo« na idrijsko stran, pa se odpre tudi pogled proti jugu. Razglede za kratek čas prekine gozd, skozi katerega vodi pot, že čez nekaj minut pa se spet znajdemo na travnikih, od koder boste uživali v pogledu na strma pobočja Jelenka zahodno od doline Idrijce.


Nova Oselica, v ozadju Blegoš

Na teh travnikih se makadamska cesta, po kateri hodimo, razcepi, kažipot nas usmeri navzgor, proti kmetiji Pleč. Še preden boste opazili kmetijo visoko nad seboj, boste njeno prisotnost zaslišali – domači pes ima očitno neverjetno veselje vzbujati pozornost, takoj ko zasliši najmanjši šum na cesti pod seboj. Pri kmetiji vas čaka tudi zanimiva orientacijska zanka – markacije kar naenkrat izginejo, edina markacija, ki jo boste opazili, pa kaže navzdol na pot, po kateri ste se povzpeli. Nič hudega, krajši pogovor z domačini bo razjasnil tudi to zadrego, zaviti morate ostro desno mimo kozolca, na katerem boste kasneje res opazili manjkajočo markacijo »skrbno« pokrito z deskami.

Moram priznati, da smo nekoliko zlobno ugibali, da so deske na markacijo položene namenoma, saj se na ta način večina popotnikov zaplete v prijeten pogovor z domačini .

Komentarji

Ocena izleta: (igor ž., 17. 9. 2011)


Komentar (igor ž., 17. 9. 2011)

Dobro poznan te kraje ki jih opisujete tukaj sem kot otrok preživljal počitnice pri stari mami tudi kmetiji ki jih omenjate sta bi zelo dobro poznani in kakšen mesec nazaj sem obiskal te kraje


Ocena izleta: (andrej benko, 30. 10. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.