Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Bevkov vrh

Vzpon s Sovodnja

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Pot na Bevkov vrh se začne na Sovodnju, vasici ob cesti Škofja Loka – Cerkno (za opis dostopa do Sovodnja glej izlet na Ermanovec). Avto lahko pustite na obširnem parkirišču sredi vasi, nato pa se po levi cesti odpravite proti zadružnemu domu. V vasi vas čaka tudi ena od redkih orientacijskih zank celotnega izleta – za zadružnim domom morate zaviti v desno, nato pa na ožjo asfaltno cesto, ki se precej strmo vzpenja levo po pobočju. Pot je sicer označena, tako z markacijami kot tudi s kažipotom, a oboje že z malce naglice mimogrede spregledate.

Strm vzpon po asfaltni cesti vam bo verjetno priklical nadležne misli »le zakaj je potrebno asfaltirati vsak kolovoz«, a ni tako hudo – asfalt vas bo preganjal le po najhujšem klancu do prvega ovinka, takoj ko postane cesta nekoliko bolj položna, pa se začne makadam, ki vas bo skozi gozd in preko travnika pripeljal do zadnje hiše v vasi. V jesenskih jutrih se splača že na tem mestu malce ustaviti in pogledati naokoli – če boste imeli srečo, bodo travniki okoli vas že obsijani s soncem, nad grapo, ki pelje proti Lanišam (na vaši levi strani), pa se bodo dvigovale nežne meglice.


Pobočja Bevkovega vrha

Jutranja rosa

Za zadnjo hišo se makadamska cesta spremeni v gozdno cesto, od katere se kmalu odcepi ozek kolovoz, ki vas popelje skozi gozd do naslednjih travnikov. Sredi gozda vas čaka križišče gozdnih poti – hodite ves čas naravnost, markacije so nekoliko skrite in teže opazne. Po nekaj minutah hoje ob spodnjem robu travnika vas pot pripelje do kmetije Na Rupah, kjer se znajdete na asfaltni cesti, ki na ta pobočja pripelje iz zaselka Laniše. Na srečo vas čaka le dobrih 200 metrov asfalta, pri naslednji kmetiji (Lisjak) se v levo odcepi dobro označen kolovoz.

Komentarji

Ocena izleta: (igor ž., 17. 9. 2011)


Komentar (igor ž., 17. 9. 2011)

Dobro poznan te kraje ki jih opisujete tukaj sem kot otrok preživljal počitnice pri stari mami tudi kmetiji ki jih omenjate sta bi zelo dobro poznani in kakšen mesec nazaj sem obiskal te kraje


Ocena izleta: (andrej benko, 30. 10. 2006)

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.