Domača stran

Izleti

Galerija rož

Mizarstvo

Zaplana

Novosti

 Pošlji povezavo

 Tiskalniku prijazen

Bevkov vrh

Vsebina

Bližnji izleti

Najnovejši opisi

Ostali izleti

Sovodenj, kraj ob sotočju Podosojnice in Podjelovščice ob cesti Škofja Loka – Cerkno, z obeh strani obdajajo strma pobočja – na severu se dviguje Ermanovec, na jugu pa pogled zapira greben, ki Sovodenj ločuje od doline Idrijce. V tem grebenu boste našli tudi Mrzli vrh, na katerega se lahko povzpnete iz Žirov, tik nad Sovodnjem pa vas čaka najvišji vrh v grebenu – razgleden in osamljen Bevkov vrh.

Že hoja na Bevkov vrh je posebno doživetje – po prvih vzponih se znajdete na poteh, ki se med raztresenimi domačijami vijejo po razglednih travnikih, ki vam kar sami prikličejo v spomin podobe iz Bevkovih knjig ali nekaterih slovenskih filmov, pogovor z domačini pa tudi izda, da smo zašli že precej na primorsko stran Slovenije. A vsa ta lepota ni še nič v primerjavi z razgledom s samega vrha – kot na dlani leži pred vami dolina Idrijce, za njo Idrijsko hribovje okoli Javornika, na severu boste opazili »predalpske trojčke« - Blegoš, Ratitovec in Porezen, levo od Porezna pa celoten greben Spodnjih Bohinjskih gora, ob lepem vremenu pa tudi Krn, Kanin in Matajur.

Osnovni podatki

Zahtevnost

Markirana, precej položna pot

Dostop

Najkrajša pot na Bevkov vrh vodi s Sovodnja, lahko pa se nanj povzpnemo tudi iz doline Idrijce (mimo zaselka Jazne ali iz Straže) ali pa se do njega sprehodimo po grebenu iz Kladij ali Ledin.

Dolžina

Sovodenj–Bevkov vrh: 1 ura 30 minut
Vrnitev: 1 ura
Skupaj: 3 ure

Višina

1051 m

Višinska razlika

450 m

Čas obiska

Na pot se lahko odpravite v vseh letnih časih (tradicionalen je npr. vzpon okoli novega leta), najlepše pa bo pozno pomladi ali zgodaj jeseni, ko bodo na travnikih okoli vas cvetele rože, vročina pa ne bo popolnoma neznosna. Seveda se je smiselno na pot odpraviti dan ali dva po prehodu vremenske fronte.

Priporočam

Kot vedno, dobra obutev in planinske palice ne škodijo, lahko pa se na pot mirno odpravite tudi v športnih copatih.

Karta

Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, 1:50.000

Še en nasvet - če boste kliknili na katerokoli sliko, boste dobili večjo sliko v pop-up oknu.

Komentarji

Ocena izleta: (igor ž., 17. 9. 2011)


Komentar (igor ž., 17. 9. 2011)

Dobro poznan te kraje ki jih opisujete tukaj sem kot otrok preživljal počitnice pri stari mami tudi kmetiji ki jih omenjate sta bi zelo dobro poznani in kakšen mesec nazaj sem obiskal te kraje


Komentar (Mojca Luštrek, 17. 12. 2008)

Kar imam pripomniti, najdete tukaj: http://pohribih.blogspot.com/search?q=Tavanje+na+Bevkov%28em%29+vrh%28u%29. In pravijo, da sem celo stala na vrhu!

Vsi komentarji 


©Ivan Pepelnjak, 2002-2007

Bi radi, da vas obveščamo o novostih na naših straneh? Vpišite se v knjigo gostov.

Če želite, nam lahko pošljete sporočilo.